Internationalisering

EU Brussel 3

De bovenbouw maatschappijwetenschappen is naar Brussel geweest om een bezoek te brengen aan de Europese wijk.

Een groep leerlingen uit 6 vwo, 5 vwo en 5 havo vertrok 11 september om 7 uur 's ochtends met de bus richting Brussel om aldaar een bezoek te brengen aan de Europese wijk.

EU Brussel 2

Bij aankomst kregen we een lezing bij de Europese Commissie door mevrouw Daria Catalui, van de Directorate-General for Informatics. Met veel enthousiasme en praktische voorbeelden liet zij ons zien wat de rol van de Europese Commissie en de Europese wetgeving is in ons dagelijkse leven. Er werd bijvoorbeeld gesproken over de deals tussen grote bedrijven als Apple en Starbucks met nationale staten en de controle van de Europese Commissie hierop. Na een korte wandeling door de Europese wijk waar onder andere het Huis van Europa en een stukje van de Berlijnse Muur te aanschouwen zijn, werden we ontvangen door Dhr Wouter van de Rijt van het Secretariaat-Generaal van de Europese Raad en de Raad van de Europese Unie. Hij hield een zeer boeiende presentatie over de Europese Raad en de Raad van de Europese Unie, waarna hij uitgebreid de vragen van de leerlingen beantwoordde. Deze vragen hadden onder meer betrekking op de onderhandelingen over de Brexit, het democratisch gehalte van de EU, de rol en functie van de EU in de wereld en hoe een vergadering van de Raad er in de praktijk uitziet. Er werd alle tijd genomen om de vragen gedetailleerd te beantwoorden.

EU Brussel 1 klein

Dit bracht ons bezoek aan de Europese wijk alweer tot een einde en kon er uitgebreid nagepraat (en wellicht wat worden bijgeslapen) in de bus terug naar Amsterdam. het was een zeer interessant bezoek en het is zeker de moeite waard om deze excursie in de toekomst weer aan te bieden opdat de leerlingen de rol van de EU in de praktijk kunnen zien.