Bring your own device

projectweek leuke mix meisjes klein

Metis biedt onderwijs dat onafhankelijk is van tijd en plaats door het gebruik van de nieuwste digitale leermethoden. Leerlingen nemen hun eigen device mee naar school (bij voorkeur een laptop). Daarmee kunnen zij ook buiten schooltijden digitaal opdrachten maken of communiceren met hun mentor of docent. 
Ouders dienen zelf voor een laptop voor de leerling te zorgen. Met ons BYOD/systeem (Bring your own device (BYOD) krijgt de leerling via de eigen laptop toegang tot het netwerk van het MML. Hieronder krijgt u meer informatie over de laptop en de ondersteuning die wij bieden op school.

 

Welke laptop?

Bijna alle nieuwe laptops met een aanschafprijs rond de 400 euro zijn geschikt. Vraag in de winkel of het Office 365-pakket op de laptop kan draaien en of er een Wifi-kaart in zit. 

 

De minimale eisen aan de laptop zijn: Processor Intel® Core™ i3, 4 GB intern geheugen, 320 GB harde schijf, WLAN-kaart a/b/n (deze dient WPA2 Enterprise/802.1X te ondersteunen), een webcam en een accuduur van minimaal 4 uur.

 

Nog beter is een laptop met processor Intel® Core™ i5 of hoger, 8 GB intern geheugen, 128 GB SSD (Solid State Drive) harde schijf, Cardreader, WLAN-kaart a/b/n (deze dient WPA2 Enterprise/802.1X te ondersteunen), webcam en een accuduur van minimaal 4 uur. 

Wij hebben slechte ervaringen met wifi-kaarten van de merken Ralink en Atheros. Een juiste werking daarvan is niet gegarandeerd. Geadviseerd wordt een draadloze netwerkkaart van de merken Intel of Broadcom.

 

Welke software?

De laptop dient bij voorkeur voorzien te zijn van Windows 10. Windows 7 of 8.1 als besturingssysteem is ook mogelijk.

Op de laptop dient een virusscanner geinstalleerd te zijn, bijv.  AVG, Avira, Panda of Forticlient). Van deze software zijn gratis versies te downloaden.

Een volledige versie van Microsoft Office 2016 is voor de leerling gratis te installeren op 5 eigen apparaten via de Office 365 portal.

Indien de leerling met een andere dan hierboven genoemde laptop of met een tablet komt, kan bepaalde benodigde software mogelijk niet gebruikt worden. Let op: tijdens examenperiodes dient de leerling sowieso de beschikking te hebben over een Windows laptop vanwege landelijk gebruikte toetsingssoftware.

 

Office 365 licentie

De leerling krijgt een account in de MSA Office 365-omgeving (MSA staat voor Montessori Scholengemeenschap Amsterdam). Behalve een mailadres heeft hij/zij dan de beschikking over een OneDrive met een opslagruimte van 1 Terabyte en diverse gratis apps.

Via de Office 365 portal van de MSA kan een leerling tevens 5 keer een gratis installatie van de volledige Microsoft Office suite op eigen apparaten (de laptop bijvoorbeeld) uitvoeren. De licentie blijft geldig zolang de leerling ingeschreven staat op het MML of een andere MSA school.

 

Opladen laptop

In de lokalen zijn geen stroomvoorzieningen. Leerlingen kunnen hun laptop opladen in een speciaal laptopkluisje (in de pauze of tijdens momenten dat de laptop niet gebruikt wordt). Houd u er dus rekening mee dat u een laptop aanschaft waarvan de accu lang genoeg meegaat. De kosten voor de laptopkluis en sleutel worden betaald uit de ouderbijdrage.

 

Verzekering

De eigen laptop mag uiteraard mee naar huis. Indien de laptop op school blijft, is deze niet verzekerd.

 

Korting bij de aanschaf van software

Leerlingen van het MML kunnen zeer voordelig software bestellen via SLIM. Een handleiding voor het bestellen bij Slim vindt u hier.

Voor het inloggen bij Slim.nl maken leerlingen gebruik van de inloggegevens van het leerlingvolgsysteem Magister. Informatie over Magister vindt u elders op deze websiste: klik hier. Nieuwe leerlingen krijgen op de kennismakingsmiddag informatie over inloggen bij Slim.nl. 

 

Welke ondersteuning wordt geboden?

Indien er een hardware storing is lost de leerling of ouder/verzorger deze zelf op of zorgt hij/zij zelf voor een vervangende laptop.

Indien de laptop van de leerling gecrashed is (bv. door teveel onnodige installaties/rommel) draagt de leerling zelf zorg voor een nieuwe installatie van besturingssysteem en benodigde software.

Systeembeheer biedt leerlingen met een eigen laptop ondersteuning op de volgende gebieden:  

-     wachtwoordbeheer

-     problemen met de wifiverbinding

Leerlingen kunnen op de Mauritskade dagelijks tijdens de pauzes bij systeembeheer terecht met vragen en voor advies. Op locatie Tweede Oosterparkstraat is elke woensdag- en vrijdagochtend een systeembeheerder aanwezig.

 

Het ICT protocol

Metis heeft een modern en stabiel wifi netwerk. Om ervoor te zorgen dat iedereen goed gebruik kan maken van dit netwerk, houden we ons aan bepaalde afspraken. Deze afspraken staan in het MSA-ICT-protocol. Voordat uw kind gebruik kan maken van het wifi netwerk, dient dit protocol door u en uw kind ondertekend te worden. U krijgt dit protocol bij inschrijving, maar het is ook hier te vinden. 

 

Financiële ondersteuning

Ouder(s)/verzorger(s) met een laag inkomen kunnen via de gemeente Amsterdam een laptop aanschaffen. Informatie hierover is te vinden op de speciale website.