Scheikunde, een mooi vak

sk1Bij Scheikunde leer je niet alleen de theorie, maar werk je ook in de praktijk. Zeker in de onderbouw. Er zijn veel nieuwe dingen te leren, zoals ontdekken dat metalen kunnen branden, dat je uit water iets explosiefs kan maken, dat zelfs meel kan exploderen!

 

Als leerling mag je zoveel mogelijk proeven zelf doen, maar de docent demonstreert de gevaarlijker experimenten. Je leert werken met vloeistoffen, omgaan met reageerbuizen, branders, bekerglazen, buretten en pipetten. Ook moet je weten hoe je omgaat met chemicaliën. Practicum doe je met een labjas aan en een veiligheidsbril op. In de derde klas heb je het meeste practicum, bijna de helft van de lessen. Als je voor scheikunde kiest, dan kun je met je handen bezig zijn, terwijl je de theorie toepast. In de eerste drie jaar leer je de basis. Vanaf de vierde wordt het in rap tempo moeilijker, maar ook razend interessant. Het tempo ligt hoog, je krijgt meer theorie. Je leert over het atoommodel, neutronen, protonen en elektronen, soorten binding, het periodiek systeem verbranding en zoutvorming. sk2

 

sk3Wat ICT betreft, in de derde klas zijn er in elk hoofdstuk opdrachten die je digitaal kunt doen, er zijn links in de bovenbouw waar je proeven opnieuw kunt bekijken en ander lesmateriaal om mee te oefenen. Bijvoorbeeld scheikundelessen op YouTube. Ook werken je docenten met digitaal lesmateriaal, waar je na de les weer naar kunt kijken als je je zich nog een keer in dat onderwerp wil verdiepen. Er zijn na een studie scheikunde veel mogelijkheden. Je kunt op een universiteit gaan werken, niet als professor maar wel als onderzoeker. Er is werk in de farmaceutische industrie, de medische wereld, maar ook in de petrochemische industrie of bij milieudiensten. Interessante studies die je na de middelbare school kan doen zijn; biochemie, chemische technologie en klinische chemie.

 

Natuurlijk is er ook een link tussen het vak scheikunde en de Unesco-waarden van onze school. Volgens het Science report van Unesco is wetenschappelijk onderzoek en innovatie de sleutel tot duurzame ontwikkeling en economische groei. Het vak scheikunde kan daarbij een grote bijdrage leveren. In de onderbouw is daar al aandacht voor, o.a. tijdens projecten voor duurzaamheid. sk4

Milieuvervuiling, zoals de problematiek rondom fijnstof, waterzuivering, bio-plastic, zijn allemaal onderwerpen die in ons vak onderzocht worden. Ook terugdringen van honger in de wereld, een andere Unesco waarde, is iets waar een scheikundige zich mee bezig houdt. Kortom: Scheikunde is een veelzijdig en interessant vak.